De Stentor en onze VEILING 2009

 

Moeder aller spelcomputers leeft

door Alfred Dorgelo. maandag 16 februari 2009 | 08:57 | Laatst bijgewerkt op: maandag 16 februari 2009 | 09:01

MARIËNBERG - Terwijl gamend Nederland zich vandaag de dag vermaakt met Playstation en Nintendo Wii, was Mariënberg dit weekend het domein van de MSX-adepten.

In de voormalige kleuterschool stonden de voorlopers van de huidige spelcomputers te blinken van het zelfvertrouwen op de veiling van de MSX Vriendenclub Mariënberg (MVM). Het ademt één en al nostalgie, maar mede dankzij de grootste MSX-club van Nederland is de productie van de 'Machine with Software eXchangeability' weer nieuw leven ingeblazen. Het MSX-virus blijft haar slachtoffers eisen. De leden komen uit heel het land. Friese tongval vermengt zich met Brabantse nuchterheid. Gré Poortman, alweer vijf jaar aan het roer als bevlogen voorzitter is nog steeds dolenthousiast. Ze praat met liefde en passie over haar hobby. "Wij bestaan nu ruim vijftien jaar en het ledenaantal groeit nog altijd. MSX leeft als nooit tevoren. Elke maand heeft de MVM bijvoorbeeld een clubdag."

Even verderop breekt een vrolijk tumult los. Een klassiek exemplaar verwisselt van eigenaar. Bas Kornalijnslijper uit Hoorn staat te watertanden bij het zien van het zwarte kastje. "Dit is een VG 8240, daar zijn er destijds maar vijftien van gemaakt. Dit apparaat was in de vroege jaren tachtig zijn tijd ver vooruit. Het kostte een vermogen en kon onder meer videobeelden bewerken." Al gauw is Kornalijnslijper het middelpunt van aandachtige toehoorders. Terwijl zijn vrouw en dochter steeds vaker kiezen voor de moderne variant (Wii etc., red.) blijft hij trouw aan de techniek uit de vorige eeuw. "Veel te futuristisch die nieuwerwetse spellen. Geef mij maar zo'n ouderwetse MSX."

Poortman geniet zichtbaar van de massale belangstelling in buurthuis De Grendel. "Het leeft als nooit tevoren, we krijgen zelfs verzoeken uit het buitenland met vragen van allerlei aard. Onze club herbergt veel kennis en wij dragen die graag over. Want zonder de MSX hadden Nintendo en Playstation nooit bestaan." Zonder dat de Mariënbergers het zelf beseffen is hun dorpje de blijvende levensader van de MSX: De moeder van Wii, Xbox en Nintendo.

 

Zie deze link. Hier staat onze veilng 2008 in de Stentor krant

http://www.destentor.nl/hardenberg/2622565/Liefde-voor-MSXspelcomputer-roest-niet.ece